Jsem ráda za všechny ty vařící a pečící soutěže, protože díky nim když teď řeknete, že rádi vaříte, tak jste cool, a ne bydlenka.
Já se po kuchyni motám ráda. Čím jsem starší, tím mě to víc těší. Přijde mi to jako velmi smysluplně strávený čas. Je to způsob, jak se během dne zastavit a sesednout se u stolu. Pospolu.
Chápu, že to tak nemá každý.
Pro mě je jídlo naprostý základ toho, jak držet sebe i své děti zdravé. Jak mít sílu a psychickou odolnost. Jak dobře spát. Jak netloustnout. (Víc o tom, jak o jídle uvažuju, jsem sepsala do tohoto článku.)
Není v tom pro mě ale žádný stres. Když si dám občas nějakou prasečinu, nevyčítám si to. (Jen mi to už teda moc nechutná, protože se mi za ty roky změnily chutě.)
Nepočítám kalorie. Nedržím diety. Nejedu podle žádných výživových směrů. Jen teda moc nejím maso, pokud nemusím, ale nejsem žádný vegan naci. Dětem občas koupím rybu nebo šunku. (O mém náhledu na ne/jezení masa píšu tady.)
A taky cukr vynechávám. Doma ho mám, občas s ním (příp. medem) něco přisladím, ale je to třeba v objemu lžíce na jeden dort.
(Jestli by vás tohle zajímalo podrobněji, ozvěte se mi, můžu k tomu zkusit něco sepsat. O tom, proč a jak jsem přešla na skorobezcukrovou stravu, jsem psala před rokem v článku Má cukrová odvykačka.)
Jídlo z cca 80–90 % připravuju ze základních surovin. Ten zbytek jsou jen málo zpracované potraviny typu bílý jogurt, tofu nebo sýr.
Možná vám přijde, že to musí být strašně časově náročné. Souhlasím, že nachystat pomazánku zabere o trochu víc času než ohřát párek. Ale není to zas o tolik. A hlavně to stojí za to.
Ze začátku je potřeba si vytvořit návyky. Zpracovávat suroviny víceúčelově. Naše lednice je plná krabiček s předchystanými věcmi, které mi zbyly z předchozích vaření. Udělat dobré, barevné a výživné jídlo opravdu není otázka hodin.
Přijde mi, že teď je skvělý čas vyzkoušet něco změnit, pokud jste se k tomu odhodlávali. Je spousta důvodů:
* podpoříte imunitu – když je strava pestrá, nemusíte ve velkém užívat žádné další doplňky; po jídle se necítíte unavení, ale berete z něj sílu;
* ušetříte – jsme doma čtyři, starší děti už toho snědí často víc než já, nějak extra se neomezuju ve výběru surovin; náš denní rozpočet na hlavu je kolem 70 Kč;
* naučíte (i) děti něco nového – nechci shazovat význam určování vedlejší vět příslovečných příčinných, ale uvařit dobrou polívku mi přijde pro život tak nějak důležitější.
Tak směle do toho.
Tady přidávám drobnou inspiraci několika z našich jídel za poslední dny.
Oblíbená svačina. Rozmixovaný bílý jogurt s ovocem (tady banán a jahody) a posypaný granolou (zkuste si upéct sami - na velký pekáč smíchat vločky, tuk, ořechy, semínka a koření + zapéct). |
Upéct si domácí toastový chleba je strašně snadné a časově nenáročné. Teď už experimentuju, ale poprvé jsem ho pekla podle blogu Kublanka. |
Vajíčka s vydlabanými žloutky, které pak promixujete s hořčicí a dáte zase zpátky, e Grétčino oblíbené jídlo. To zelené nahoře je avokádo promixované s mátou, solí, citrónovou šťávou a lučinou. |
Veru, diky za clanek. Vic nez recepty (tech je vsude na netu kupa, doporucuju treba stranku Spokojeny pupky - znate? :-)) by me zajimalo to "viceucelovy vareni" a vubec management v kuchyni. Varim a pecu rada, jen mam nekdy pocit, ze v ty kuchyni travim prece jen moc casu, tak bych to potrebovala zefektivnit. Tak na me s timhle prosim v nejakym dalsim clanku myslete, jo? Diky! A na clanek o cukru se moc tesim! Tak preju peknou karantenu, Linda
OdpovědětVymazatSpokojené pupky jsou přeci Veroničiny, ne?
VymazatAno jsou.
VymazatDěti potřebují víc proteinů, narozdíl od dospělých jsou ve vývinu.
OdpovědětVymazatAno, a poměr živočišných bílkovin k rostlinným by měl být 70:30.
VymazatNo tak poměr 70:30 se týká psí stravy a ne dětské ��
Vymazatzivocisne bilkoviny vubec nepotrebujeme, spis zivocisne tuky a rostlinne bilkoviny a tuky, a souhlasim, nejsme psi
VymazatProsím prosím recept na ten poslední dort, jsem nezkušená kuchařka
OdpovědětVymazatkoukám, máte tam opravdu velké množství syrové zeleniny a syrového ovoce, to se nedivím, že Vám je zima:-) brambory, vajíčka, těstoviny, polévka, kaše jsou super
OdpovědětVymazat